Napisany: 2016-05-26
Běrny, lany wolij a twaroh czyli górnołużyckie kartofle z olejem lnianym i twarogiem
Tradycyjne chłopskie jadło z Górnych Łużyc - Milska. Popularne w południowo-zachodniej Saksonii jako Pellkartoffeln mit Quark und Leinöl. Doskonałe na upały. Na talerzu to, co dawało pole i zagroda:
Zdjęcie przedstawia małą wariację tego smacznego dania: twaróg został doprawiony lebiodką (oregano) i posypany zmiażdżonymi orzechami włoskimi, a śmietana zastąpiona kefirem (0%).
Przygotowanie tego dania jest niewiarygodnie proste. Ziemniaki gotujemy w mundurach. Jeśli są młode - wystarczy je otrzeć. Twaróg mieszamy ze śmietaną (lub kefirem) i majerankiem, bądź dodatkowo z lebiodką. Powinna nam wyjść aksamitna masa, dlatego warto twaróg przecisnąć jak do ruskich pierogów.
Kiedy mundurowe ziemniaki są gotowe - oczywiście obieramy z łupin. Na talerzu posypujemy je kminkiem i kropimy olejem, a twaróg nim polewamy - wedle uznania lecz nie żałujemy. Jeśli robimy wariację z orzechami włoskimi - twaróg uprzednio nimi posypujemy. Na koniec obsypujemy szczypiorkiem. Posiekaną cebulkę, ułożoną gdzieś z boku talerza możemy oprószyć solą (aczkolwiek niekoniecznie). Do dekoracji warto użyć suszonej pietruszki.
*) Po górno-serbołużycku "Smacznego!".
© Góry Izerskie 2006-2023
http://www.goryizerskie.pl