• start » Książnica Izerska » Kocioł górski
Napisany: 2020-12-15
Wpada do niego tyle różnorodności od stuleci, że aż kipi od smaków
Kuchnia łużycko-izersko-karkonoska, jest jak sama kraina: kocioł mięsno-warzywno-słodko-kwaśno-rzadko-gęstego aliażu
Kuchnia, serce domu. A kiedy dom wielokulturowy, to i w kuchni spotykają się różne zwyczaje i smaki. Tym razem zapraszamy Państwa do kuchni naszych przodków, i przodków ich przodków. Przeróżne składniki i potrawy mieszają się tutaj jak w wielkim kotle. Odnajdziemy w nim tradycje śląskie, łużyckie, czeskie, garść wpływów austriackich, polskich, węgierskich, włoskich, tureckich... I jakby tego było mało, to jeszcze chochla kuchni kresowej. A i to nie koniec!
Karkonoskie niebo, krkonošské kyselo, svíčková na smetaně, tlačenka, ziemniaczane wróble, ciaptaki — to tylko kilka zaklęć, które przenoszą nas w miejscu i czasie.
O tym, jak jedli dawni mieszkańcy górskiego śląsko-czesko-górnołużyckiego pogranicza, jak nasza regionalna kuchnia wygląda dziś, a gdzie można skosztować wyjątkowych potraw, dowiedzieć się można z różnych (choć nielicznych) źródeł. Najlepiej jednak z rzetelnych, prezentowanych poniżej publikacji. Zapraszamy na kulinarną wyprawę w poszukiwaniu smaków izerskich, karkonoskich, łużyckich i okolicznych.
Dziedzictwo kulinarne pogranicza śląsko-łużyckiego, Barbara Jakimowicz, Żagań: Dekorgraf, 2017
dostępna w czytelni regionalnej Książnicy Karkonoskiej
Kuchnia Ducha Gór, Piotr Gryszel, Emil Mendyk, Przemysław Wiater, Jelenia Góra: Ad Rem, 2020
dostępna w wypożyczalni regionalnej Książnicy Karkonoskiej
Mom jo skarb. Smaki tradycji dolnośląskich, Elżbieta Berendt, Wrocław: Muzeum Narodowe, 2012
dostępna w wypożyczalni regionalnej Książnicy Karkonoskiej
Oberlausitzer Kochbuch mit historischen Betrachtungen, Spitzkunnersdorf: Oberlausitzer Verlag Frank Nürnberge, cop. 2001
dostępna w czytelni regionalnej Książnicy Karkonoskiej
Opowieści stołu. Ze Wschodu na Zachód, Anna Komsta, Pilchowice, 2019
dostępna w wypożyczalni regionalnej Książnicy Karkonoskiej
Potrawy regionalne, Jelenia Góra 1997
dostępna w wypożyczalni regionalnej Książnicy Karkonoskiej
Unvergessliche Küche Schlesien: traditionelle Familienrezepte und ihre Geschichten, München: Bassermann, cop. 2011
dostępna w czytelni regionalnej Książnicy Karkonoskiej
Od początku XIX wieku w niedzielę palmową, w Cieplicach Śląskich-Zdroju organizowano jarmarki ciaptaków - Tallsackmarkt
(źródło: Oskar Adam Keil 1856-1936; przedsiębiorca i wydawca z Jagniątkowa / Robert Rzeszowski, Jelenia Góra: Muzeum Karkonoskie; Ad Rem, 2016)
Der Tallsackmarkt am Palmsonntage in Warmbrunn, Agnes Siebelt, Transkrypcja Ullrich Junker; Verlag von Max Leipelt: Warmbrunn, 1914
dostępny w Jeleniogórskiej Bibliotece Cyfrowej
Pierwsza z cyklu Dziedzictwo kulinarne w Karkonoszach publikacja Anny Rumińskiej poświęcona kulinariom karkonosko-izerskim
w periodyku Karkonosze. Czasopismo Sudetów Zachodnich
Cykl Dziedzictwo kulinarne w Karkonoszach, Anna Rumińska, Piotr Gryszel:
(numery bez linków dostępne czytelni regionalnej Książnicy Karkonoskiej)
Cykl Karkonosze od kuchni, Piotr Gryszel:
Fabryka likierów W. Koernera, Janusz Ptaszyński, Skarbiec Ducha Gór 2000, nr 2, s. 15-16
dostępny w Jeleniogórskiej Bibliotece Cyfrowej
Wielka kariera ciaptaka, Marek Perzyński, w: Pierniki z... apteki. Polskie tradycje, kultura i rzemiosło, Wrocław: Wrocławski Dom Wydawniczy, 2001, s. 149-151
Tagi: · czytanie · Górne Łużyce · Karkonosze
Linki: · Jak bigos · Zbudujmy kulinarną tożsamość · biblioteka.jelenia-gora.pl · jbc.jelenia-gora.pl
© Góry Izerskie 2006-2023
http://www.goryizerskie.pl