• start » Informacje » Ferment słoików
Napisany: 2015-08-27
Wekowanie i kiszenie - stare metody konserwacji, czyli edukacja kulinarna w Kopańcu
Farma 69 - gospodarstwo agroturystyczne, przy którym w Średniowiecznej Osadzie odbywają się niezwykłe bazary Perski Izerski, zaprasza wczesną jesienią na warsztaty kulinarne. Wiedza na nich zdobyta przyda się właśnie niebawem - rozpoczął się sezon na przetwory. Dary sadów, ogrodów, łąk i lasów zabezpieczamy przed zepsuciem, by cieszyć się ich wspaniałym smakiem zimą.
Warto poznać tajniki techniki domowego przetwarzania i konserwacji żywności.
12-13 września 2015 r.
Warsztat wekowania, czyli magicznego zaklinania żywności w słoiki. Będziemy robić sensacyjny dżem śliwkowy, jedyny w swoim rodzaju kompot jabłkowy, wyjątkową żurawinę z gruszką oraz niezapomniany chutney z czerwonej cebuli.
Więcej informacji na Facebooku.
Koszt udziału w warsztacie: 160 zł
25-27 września 2015 r.
Jako, że współcześnie kiszenie jest często niedoceniane, wypierane przez przemysłowe sposoby konserwacji, zaangażowaliśmy się w odczarowywanie i promowanie tej najstarszej metody konserwacji żywności. Na tym warsztacie nauczysz się jak tworzyć zachwycające smakiem dania we współpracy z probiotycznymi bakteriami, które w szczególny sposób wspierają nasze zdrowie i dobre samopoczucie.
Będziemy robić m.in. koreańskie kim-chi, zakwas warzywny, tempeh, zakwas chlebowy, kombuchę, kefir, salsę, kiełki i wiele innych!
Więcej poczytacie na Facebooku.
Koszt udziału w warsztacie: 355 zł
Tagi: · Kopaniec
Linki: · Perski koniec wakacji · harmoniakultury.org · www.izerska.pl/Sredniowieczna_Osada_Kopaniec_art,82.html
© Góry Izerskie 2006-2023
http://www.goryizerskie.pl