Napisany: 2019-02-25
W Kopańcu po raz pierwszy spotkają się ludzie, którym zależy na prawdziwie zdrowej żywności
I Izerskiego Forum Suwerenności Żywnościowej 2-3 marca 2019, zwołane po to, by:
godzina...
9-950
Jadło z natury: alternatywy żywieniowe wokół nas — otwarty spacer ze szkoleniem (spacer odbywa się wokół gospodarstwa — można włączyć się w każdej chwili) / Krzysztof Kalemba
9-10 przyjazd, rejestracja uczestników
10-1030
Suwerenność żywnościowa lokalnie i globalnie / Marta Łukowska (Nyeleni Polska)
1035-1055
Agroekologia jako suwerenność żywnościowa w praktyce / Agnieszka Makowska (KŻZ, EUL, Nyeleni)
11-1115
Jak się (nie) edukuje rolników ekologicznych w Polsce / Agnieszka Makowska
1120-1130
O Koalicji ŻYWA ZIEMIA słów kilka / Agnieszka Makowska
1130-12 przerwa
12-1220
Sprzedaż bezpośrednia — praktyka lokalnych rynków / Wojciech Mejor (Kooperatywa DOBRZE, Nyeleni Polska)
1225-1225
Prezentacja przewodnika po sprzedaży bezpośredniej Kooperatywa DOBRZE
1240-13
RWS-y w Europie i Polsce — stan na dziś i plany, potrzeby na przyszłość / Monika Onyszkiewicz (Fundacja EkoRozwoju)
1305-1320
Kultura Pola, czyli koncepcja współpracy w oparciu o model RWS i pieniądz równoległy / Mateusz Wolniak
1320-1420 przerwa obiadowa
1420-1440
Prezentacja lokalnej inicjatywy — Leśnej Szkółki i przedsięwzięcie KORZENIE w Kopańcu / Maciej Muskat
1440-15
Sytuacja lokalna: Targ Rolny w Siedlęcinie, Paczka Izerska, Kooperatywa Spożywcza JG / Renata Korn, Paweł Sieczko
15-16 krąg zapoznawczy
16-1630 przerwa
1630-1730
Prezentacje lokalnych gospodarstw / rolnicy
1735-1755
Inspiracje z Czech; zrównoważony rozwój edukacji na rzecz solidarnego systemu żywnościowego — Erasmus +, Ogrody społecznościowe, sieciowanie RWS-ów / Jana Koźnarova — koordynator RWS-ów w Czechach, menadżer SOLID BASE
18-1820 przerwa
1820-19
Podsumowanie pierwszego dnia forum — dyskusja / kręgi
19-1930
Wspólny śpiew z Lokalną Grupą Wokalną
1930-2030 kolacja
godzina...
8-9
Poranne morsowanie dla ochotników :) Wodospad Kropelka / Marcin Weigel
8-930 śniadanie
930-1005
Nasiona i bioróżnorodność: działania lokalne i globalne, sytuacja prawna a praktyczna / Sonia Priwiezencew (Fundacja Agrinatura)
1010-1025
Dawne odmiany roślin i ich reintrodukcja (wideo) / Denise Fu Dostatny (IHAR-Radzików)
1030-11
Dawne odmiany i sady tradycyjne — doświadczenie i bieżące projekty Społecznego Instytutu Ekologicznego i Fundacji AgriNatura / Tomasz Włoszczowski (Społeczny Instytut Ekologiczny)
1105- 1120
Samowystarczalne siedlisko — dwa słowa o permakulturze / Marta Łukowska
1125-1140
Grzyby - potrawa czy lek? Jolanta Radomska, grzyboznawca
1145-1150
Jelenia Góra — Miasto Sprawiedliwego Handlu / Elżbieta Wardzała
1150-1215 przerwa
1215-1230
Miejskie ogrodnictwo a suwerenność żywnościowa / Monika Onyszkiewicz (Fundacja EkoRozwoju)
1235-1255
Czy potrzebna nam Suwerenność Żywnościowa?, czyli o zjawiskach, trendach, jakości i bezpieczeństwie produktów na rynku spożywczym / Marzena i Marcin Galiccy, FoodRentgen
1255-14
Podsumowanie całego forum, pytania do prowadzących
14-15 obiad
15-16
Mini warsztat — elementarz zbieracza nasion, trening w pozyskiwaniu nasion / Nicolaas Stouten (rolnik z Przecznicy)
Uwaga !
Zakwaterowanie oraz wyżywienie w trakcie imprezy są odpłatne. Zgłoszenia uczestnictwa oraz zamówienia posiłków dokonuje się poprzez formularz rejestracyjny dostępny na Facebooku: fb.com/events/588735651539960
© Góry Izerskie 2006-2023
http://www.goryizerskie.pl