• start » Książnica Izerska » Izerbejdżan od kuchni
Napisany: 2011-10-03
Kto zna Wopistę Czesława i jego kraj Izerbejdżan, ten pewnie ciekaw jest co się w tym kraju pagórzastym jada? Tej wielkiej ciekawości Grzegorz Żak wyszedł na przeciw
Książka kucharska z Izerbejdżanu zawiera przepisy kulinarne opracowane przez Wielką Księżnę Izerską Wiesławę z Chatki Górzystów, Stacji Turystycznej ORLE, schroniska na Stogu Izerskim i "Biathlonu" w Jakuszycach.
Izerbejdżan od kuchni to danie z wkładką. Literacką. W roli głównej dobry znajomy górzystów - Wopista Czesław dzielny obrońca granic Izerbejdżanu, zwanego też Wielkim Księstwem Izerskim. Zwiedza Chatkę Górzystów, ST ORLE, schronisko na Stogu Izerskim i BIATHLON w Jakuszycach, gdzie (w pewnym metafizycznym sensie) podejmowany jest specialitetami de la maison (jak mawiają Czesi). Wszystko to w oparach Gór Izerskich, bywa, że z wilkołakami, wampirami i turystami (!!!) w tle.
Pięknie ilustrowana przez Agnieszkę Zakens książka, ukazała się we wrześniu 2011 r. nakładem Wydawnictwa AD REM. W cenie 20 zł można ją nabyć w górskich obiektach turystycznych zwiedzanych przez Wopistę Czesława lub bezpośrednio u autora.
Tagi: · przejście graniczne
© Góry Izerskie 2006-2023
http://www.goryizerskie.pl